Laden.. Ogenblik..

Rekenhuur

Wat is de rekenhuur per maand voor de woning die u wilt huren?

,--

Energielabel

Wat is het energielabel van de gekozen woning?Woning

Wat voor een type woning heeft u gekozen?Partner/huisgenoot

Woont u samen met een partner en/of een andere huisgenoot van 18 jaar en ouder?

Leeftijd

Wat is de leeftijd van diegene in huis die het meest verdient?

Kinderen

Hoeveel kinderen jonger dan 18 jaar verhuizen met u mee?

Inkomen

Hoe wilt u het totale huishoudinkomen opgeven?


Wat is het totale netto totale verzamelinkomen per maandper jaar?

,--

Is dit inkomen inclusief het inkomen uit werk van uw partner?

× Helaas kunnen we door een probleem de referentiedata niet ophalen. Probeer het later nog eens.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) ontwikkelde de huurwijzer. De huurwijzer helpt u bij het maken van een bewuste keuze. De meter hieronder laat zien of de huur van de door u gewenste woning in uw budget past. Kan dat met gemak, kan dat door alleen iets aan te passen in uw uitgaven of is het onverstandig om voor die woning te kiezen? De uitslag is gebaseerd op de gegeven die u heeft ingevuld en houdt rekening met de huurtoeslag.

Uitslag: Groen

Bij deze huur kunt u alle uitgaven blijven doen die bij uw huishoudsituatie en inkomen passen. Let op dat u alle regelingen aanvraagt waar u recht op heeft (bijvoorbeeld huurtoeslag).

Uitslag: Geel

Deze huur past goed in uw budget. Bezuinigen op uitgaven is alleen nodig als u hiervoor behoorlijk lagere woonlasten had. Heeft u in de toekomst plannen voor grote uitgaven? Dan is het slim om na te gaan of deze passen in uw begroting. Vul hiervoor het Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud in. Let op dat u alle regelingen aanvraagt waar u recht op heeft (bijvoorbeeld huurtoeslag).

Uitslag: Oranje

Deze huur past nog in uw budget. Het is wel aan te raden om spaargeld achter de hand te houden voor onverwachte uitgaven, zoals een reparatie aan de auto of een dure tandartsrekening. Bezuinigen op andere uitgavenposten geeft u meer financiële ruimte. Kijk bijvoorbeeld op de Bufferberekenaar van het Nibud, om te berekenen wat u nodig heeft aan spaarruimte. Of ga naar het Persoonlijk Budgetadvies, om uw uitgaven te vergelijken met anderen in uw situatie.Let op dat u alle regelingen aanvraagt waar u recht op heeft (bijvoorbeeld huurtoeslag).

Uitslag: Oranjerood

De huur van deze woning kunt u alleen met veel moeite opbrengen. GoedeStede adviseert u de woning niet te huren en op te zoek gaan naar een woning die beter past bij uw budget. Voor onverwachte kosten of leuke dingen is nauwelijks financiële ruimte. Het is belangrijk dat u uw financiële administratie goed op orde heeft. Informatie over hoe dit moet vindt u bij het Nibud. Let op dat u alle regelingen aanvraagt waar u recht op heeft (bijvoorbeeld huurtoeslag). Vul tenslotte het Persoonlijk Budgetadvies in om te bekijken waarop u mogelijk kunt bezuinigen.

Uitslag: Donkerrood

Met deze huur is het bijna onmogelijk om uw huur te betalen en andere noodzakelijke uitgaven te doen: zoals boodschappen, kleding of onverwachte rekeningen. GoedeStede adviseert u deze woning niet te huren en op zoek te gaan naar een woning die beter past bij uw budget. Als u deze woning huurt is er voor leuke dingen geen financiële ruimte meer.

Over de uitslag

  • Het resultaat van de huurwijzer houdt geen rekening met inkomen uit spaargeld en uitgaven aan aflossingen van schulden, alimentatie of andere financiële verplichtingen die invloed hebben op uw budget.
  • De huurwijzer is geschikt voor hoofdhuurder van 23 jaar en ouder van zelfstandige woningen.
  • Het kan voorkomen dat de toewijzing volgens de passendheidstoets (Woningwet) niet gelijk is aan deze uitslag. In dit resultaat houden we rekening met uw uitgaven en of de huur in uw budget past. De passendheidstoets houdt hier geen rekening mee en volgt de grenzen van de huurtoeslag.
  • Verwacht u binnenkort een verandering in uw inkomen of in de samenstelling van uw huishouden? Vul dan de huurwijzer nogmaals in met de nieuwe gegevens.

Tip

Het is belangrijk dat u uw financiële administratie goed op orde heeft. Informatie over hoe u dit kunt doen vindt u bij het Nibud. Zorg er ook voor dat u alle regelingen aanvraagt waar u recht op heeft. Vul tenslotte het Persoonlijk Budgetadvies in om te bekijken waarop u mogelijk kunt bezuinigen. Wilt u meer inzicht in uw persoonlijke budget? Het Persoonlijk Budgetadvies op Nibud.nl helpt u verder. Op toeslagen.nl kunt u nagaan op welke betalingstoeslagen u recht heeft. Wilt u minder uitgeven? Op internet vindt u diverse besparingssites.

Disclaimer

Aan de uitkomst van de huurwijzer kunnen geen rechten worden ontleend. De vragen en teksten zijn met de grootste zorg opgesteld. GoedeStede en het Nibud aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van onjuistheid of onvolledigheid (in de meest ruime zin) van de huurwijzer.